Este un obicei obișnuit în cercurile de fitness să se arunce gălbenușul oului. Din punctul meu de vedere este greșit fiindcă astfel scoatem cele mai valoroase. nutrienți care ar putea contribui la funcționarea optimă a organismului! Nu doar albușul conține proteine, ci și gălbenușul.
Dacă cineva evită gălbenușurile din cauza colesterolului, atunci este timpul să te liniștesc: nivelul colesterolului NU se datorează în primul rând colesterolului alimentar, ci pentru că ficatul nu poate metaboliza, adică procesa, colesterolul care vine din cauza unei probleme. O astfel de problemă poate fi consumul prea mare de alcool, consumul prea mare de Omega6, consumul prea mare de fructoză sau orice insuficiență hepatică cronică.
Gălbenușurile de ou (și ficatul) sunt sursa principală de colină. Colina este o substanță asemănătoare vitaminelor, în care majoritatea oamenilor au deficit. Joacă un rol important în transportul acizilor grași și în transmiterea impulsurilor între celulele nervoase și mușchi. În plus, protejează sănătatea ficatului deoarece, fiind o substanță lipotropă, poate reduce excesul de acizi grași deja acumulați în ficat. Eliberându-le, le transformă în energie, contribuind astfel la arderea grăsimilor. Ajută la îndeplinirea sarcinii de detoxifiere a ficatului, în caz de stres (alcool, droguri) reduce oarecum consecințele negative și are un puternic efect antiinflamator.
Din punct de vedere caloric întradevăr albușul are 17cal iar gălbenușul 58cal (conține grăsimi). Sfatul meu este să consumați zilnic 1-2 ou întregi!