You are currently viewing Ce trebuie să știm despre congelare?

Ce trebuie să știm despre congelare?

Legumele și fructele congelate își mențin același conținut de vitamine și minerale ca în momentul congelării. Putem congela o gamă foarte largă de alimente, însă există și câteva excepții de la regulă.

Legumele care au un conținut crescut de apă nu reacționează bine la înghețare. De exemplu legume precum sălată, castraveții, ardeii (în special cei verzi), cartofii, ridichile, germenii de fasole sau de grâu, ceapa, orezul și tulpina (partea verde) de la țelină. Dintre fructe nu ar trebui să congelăm merele, strugurii (decât dacă vrem să consumăm boabele gata înghețate), grapefruit-ul, lămâile și portocalele (dar putem congela coaja lor), pepenele verde.

Congelarea face posibilă păstrarea alimentelor mai mult timp, însă nu pe o perioada nedeterminată. De exemplu, carnea proaspată poate fi ținută un interval de timp cuprins între 6 luni și un an, peștele până la 6 luni, fructele și legumele între 8 și 12 luni, iar mâncarea gătită maxim 3 luni.

Legumele și fructele proaspete sunt cu adevărat sănătoase pentru organism, însă o mare parte din acestea au fost culese cu ceva timp în urmă, transportate pe distanțe lungi și ținute în depozite înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor. Valoarea nutrienților din fructe și legume scade astfel cu până la 50%, mai ales dacă luăm în calcul și timpul petrecut la raft. Unele legume și fructe sunt injectate înainte de transport, pentru a nu accelera procesul de maturare a acestora.

Legumele congelate sunt culese și înghețate în aceeași zi, de aceea conținutul de nutrienți se păstrează integral, ceea ce le face mai gustoase și mai sănătoase.

Este preferabil să consumăm legume și fructe de sezon proaspăt transportate din tări din vecinătate, altfel când acestea nu sunt de sezon mai bine congelate, datorită antioxidanților pe care acestea le păstrează și le conțin.