Cafeaua neagră, fară zahăr sau lapte, este sănatoasă. O cană de cafea conține: vitamina B2, B3, B5, mangan, potasiu, magneziu.
Beneficiile cafelei:
- stimulent al sistemului nervos și nu doar fiindcă te energizează, ci fiindcă îți îmbunătățește pe termen scurt memoria, atenția și concentrarea
- efect diuretic, aceasta stimulează organismul să producă mai multă urină, pentru a elimina toxinele din organism. Este benefică, așadar pentru rinichi și vezica urinară
- îmbunătățește performanța fizică
- ajută la combaterea stresului
- reduce riscul dezvoltării al diabetului tip II
Cei mai mulți dintre noi începem dimineața cu o ceașcă de cafea. Cafea la începutul zilei îţi poate sabota ritmul circadian. În momentul în care te trezeşti, ceasul tău intern eliberează un hormon numit cortizol care te face să fii în alertă şi energic. Glandele suprarenale produc acest hormon, care este și hormonul de stres. Cortizolul ajută la transformarea grăsimilor și proteinelor în energie utilizabilă și acționează ca agent antiinflamator. Dimineața când ne trezim cortizolul ajunge la valoare maximă pe la ora 8, deci cafeaua ar trebui consumată între 9:30 – 11:30, când producția de cortizol începe să scadă. Astfel organismul dezvoltă rezistență la cofeină și vei simți nevoia să mărești doza de cafea.
Consumarea cafelei ar trebui să nu aibă loc înaintea micului dejun și nici pe parcursul zilei atunci când nu ai mâncat. Cofeina are un impact major asupra producției de insulină. Va determina creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce în mod automat duce la creșterea producției de insulină. Cafeaua este contraindicată dacă avem hipertensiune. Să nu beți cafea după ora 17:00, pentru a nu va induce stări de insomnie sau anxietate. Lângă cafea obligatoriu un pahar de apă.
