Fructoza ese un carbohidrat simplu care se găsește în mod natural în miere și fructe. Fructoza este procesătă de ficat. În cantități mici, ficatul se poate ocupa de treabă eficient. Dar, când la ficat ajunge prea multă fructoză într-un timp scurt, acesta nu poate metaboliza zahărul suficient de rapid. Acesta începe să transforme excesul de glucoză din sânge în acizi grași. Dacă nu facem mișcare pentru a arde acest exces de calorii, atunci o mare parte din acizii grași sunt depozitaţi în țesuturi sub formă de strat adipos. De asemenea, consumul ridicat de fructoză reduce nivelul insulinei, a concentrației de leptină (responsăbilă cu senzația de sățietate ). Acesta poate fi un motiv pentru care consumul în exces al acestui compus poate contribui la creșterea în greutate. Adică reduce răspunsul insulinic la consumul de zahăr (rezistența la insulină), crește apetitul și întârzie instalarea senzației de sățietate.
Un alt studiu a legat consumul ridicat de fructoză de creșterea riscului de boală cardiovasculară prin afectarea raportului HDL/LDL și a evidențiat și creșterea semnificativă a nivelului de acid uric în organism (poate provoca gută și pietre la rinichi).
Fructoza are și beneficii:
- acest compus al zahărului are un indice glicemic scăzut și duce la eliberarea moderată de insulină în fluxul sănguin în raport cu glucoză și zaharoză
- asigură bună funcționare a organismului și aduce aportul de vitamine și minerale
- fructoza este Printre cele mai puțin cariogene din zahărurile nutrîțive
Vă recomand să nu consumați sucuri de fructe-freshuri, acestea lipsite de fibre pătrund mai repede în ficat. Vă recomand consumul fructului pe timp de zii maxim până la ora 12-14:00 pentru mic dejun sau la degustare – atunci când dormim, sau când nu mai consumăm alimente timp de câteva ore suntem într-un fel de „mini post negru”. Ficatul simte și trimite depozitele de glucoză din ficat în sânge pentru a menține corpul bine hrănit (deci ei noaptea se golesc).

