Pentru cei mai mulți dintre noi, procesul de slăbire este destul de greu. Deși ai impresia că faci totul ok, kilogramele nu dispar, începi să te simți frustrată și te întrebi: „De ce nu reuşesc să slăbesc?”. De multe ori nici nu ne dăm seama din ce cauză nu slăbim sau stagnăm și ne oprim la o greutate. Mai joi găsiți niște greșeli, care pot să vă impiedice să ajungeți la greutatea dorită.
1. Mănânci prea puțină mâncare:

Când oamenii decid să slăbească, mulți oameni trec peste bord și își reduc porțiile cât mai mult posibil. Acest lucru poate să oprească, de asemenea, pierderea în greutate și are ca rezultat un efect yo-yo și poate duce la probleme hormonale.
Încep să scadă brusc aportul caloric, mâncând sub metabolismul lor bazal (RM), ceea ce face ca organismul să înceapă să descompună mușchiul și metabolismul să încetinească complet. Metabolismul încetinit de dietele stricte cu 800 de calorii poate fi restabilit, dar este un proces lent.
În concluzie, dacă dorești să slăbești poate fi o variantă să scazi din poția ta de mâncare, dar să ai aportul caloric necesar, eu recomand doi pumnuleți la o masă.
2. Nu dormi suficient:

Pierderea în greutate este afectată și de calitatea și cantitatea somnului.
Lipsa somnului crește nivelul hormonului grelin, care este responsabil pentru senzația de foame, și scade nivelul leptinei, care indică sațietate, astfel încât nu numai că crește pofta de mâncare, dar și organismul are nevoie de mai multă hrană pentru a atinge senzația de plin. Dacă organismul nu este odihnit, o să îți fie poftă de alimente bogate în carbohidrați/alimente cu zahăr. Din cauza lipsei de somn, autodisciplina se deteriorează și ai mai multe șanse să nu te poți abține.
În concluzie ,organismul are nevoie in medie de 7-9 ore de somn, încearcă să dormi 7 ore pe zi!
3. Mănânci alimente pentru diabetici:

Mulți oameni cred că, dacă ceva este deja fără zahăr, este deja la dietă și le place să se umple cu mulți biscuiți fără zahăr, napolitani și produse de patiserie. Nici acestea nu sunt foarte bune dacă scopul este slăbirea, întrucât vorbim de alimente foarte procesate, majoritatea conțin multă făină albă și bombe goale de carbohidrați. Putem lua o mulțime de calorii cu ele și nici nu ne dăm seama.
În concluzie dacă îți este poftă din când în când poți mânca alimentele acestea, dar citește atent ambalajul să nu conțină carbohidrați simpli.
4. Bei puțin lichid și nu acorzi atenție caloriilor lichide:
Dacă bei puțin, corpul tău va fi ocupat cu transportul de apă dintr-un loc în altul și nu-i va păsa de „activități de lux”, cum ar fi pierderea de grăsime. Bea 2,5-3 litri de apă pe zi. Joacă un rol în reducerea oboselii, ajută la eliminarea durerilor de cap și amețelilor din deshidratare și joacă, de asemenea, un rol în eliminarea celulitei.

Ceea ce trebuie neapărat să evitați sunt băuturile dulci. Conținutul lor de calorii este foarte mare (250 ml suc de portocale, cola 110-113 Kcal, un latte cumpărată din magazin are aproximativ 238 kcal).
+300 de calorii ascunse pe zi oprește deja pierderea în greutate dacă nu este inclusă în doza zilnică.
În concluzie încercați să consumați zilnic 0,33l/ 0 kg apă, 0,5l/10 kg lichid! Deci dacă ai 60 kg 3l de lichide!
5. Dieta ta nu este suficient de variată:

Mulți oameni cad în capcana de a se plictisi de o dietă monotonă pentru că nu au făcut-o suficient de variată. Dieta nu înseamnă că va trebuie să mănânci doar salată toată ziua! Fii creativ! Folosiți mai multe rețete și metode de gătit. Mănâncă multe legume, carbohidrați buni, grăsimi bune și surse adecvate de proteine.
În concluzie încearcă rețete noi, experimentează, încearcă să ii dai organismului cât mai mulți nutrienți.
6. Ești nerăbdător, te aștepți la rezultate prea rapide:
Schimbarea este un proces. Nici excesul de greutate nu a venit în câteva săptămâni, nici nu dispare în câteva săptămâni. Recomandarea mea este să te pui pe cântar în fiecare săptămână o data, nu zilnic, fiindcă poate să devină un factor de stres, și poate te oprești fiindcă nu vezi rezultatele dorite, fi realistică În concluzie trebuie să slăbești 0,5-1 kg/săptămână.
7. Ooo, doar o bucățică am mâncat:
Mulți oameni cred că, dacă își urmează dieta atât de bine, uneori pot puțină ciocolată, puțină prăjitură, își găsesc scuze (e sărbătoare, e vineri, sunt în vacanță). Totuși, aici se pot strica multe lucruri, nu numai fizic, ci și psihic. Dacă dai oportunitate de trișare pentru tine, vei trișa mai des. Pe lângă consumul de calorii suplimentare, vei opri niște procese de slăbit care vor necesita timp să înceapă din nou.

Când nivelul zahărului din sânge începe să scadă, la fel și nivelul insulinei. Acest proces are loc de mai multe ori pe zi. Mănânci ceva, glucoza crește, insulina crește, glucoza scade, insulina scade. Insulina are alte roluri decât doar controlul zahărului din sânge. Și, ca urmare a scăderii zahărului din sânge, o persoană va avea tendința de a mânca în exces la următoarea masă sau să dea de dulciuri. Ceea ce din nou crește brusc nivelul zahărului din sânge… și o ia de la capăt.
Simptome de scădere a zahărului din sânge: iritabilitate, foame, amețeli, dureri de cap, oboseală, poftă de dulciuri (carbohidrați).
În concluzie încercați să aveți mese regulate, minim 3 ore între mese și să nu ciuguliți.
8. Mănânci pe fugă:

Este poate bine cunoscut faptul că creierul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a detecta senzația de sațietate. Încearcă să aloci 30 de minute pentru masă, conform cercetărilor, consumi cu 10% mai puține calorii decât dacă ai rezerva doar câteva minute pentru aceasta. În medie ar trebui să mesteci fiecare înghițitură de 32 de ori.
În concluzie încearcă să savurezi mâncarea la o masă, să simți fiecare gust în parte, în așa fel poți să îți activezi și hormonul de fericire!
9. Aport inadecvat de proteine:
În primul rând, datorită aportului redus de calorii , corpul tău începe să descompună nu numai grăsimea, ci și mușchii. Iar dacă pierzi prea mulți mușchi în timpul dietei, s-ar putea să te confrunți cu faptul că, deși ai reușit să slăbești kilogramele vizate, corpul tău nu va fi fermă. Mușchii sunt formați din proteine, puteți evita pierderea în masă musculară cu un aport adecvat de proteine și mișcare. Dacă faci mișcare, se recomandă un aport zilnic de 1,5-2 g de proteine per kilogram de greutate corporală.

În concluzie, încearcă la fiecare masă să introduci proteinele necesare din alimentație: carne, ou, pește, brânză, iaurt, fasole, năut… Dacă simți că este nevoie poți include pudrele proteice în alimentația ta. Eu vă recomand o cupă, fiidcă totuși vorbim de un produs procesat!

10. Ia-ți mâinile de pe mâncăruri gata preparate:
Graba și lipsa de timp sunt de vină și pentru faptul că alegem adesea mâncăruri gata preparate care pot fi preparate rapid și comod. Totuși, un studiu de la Universitatea din Carolina de Nord a subliniat că glutamatul găsit în alimentele gata de consum este în mare parte de vină pentru obezitate, provoacă dependență și stimulează secreția pancreatică, eliberând insulină chiar dacă nu este nevoie ceea ce determină senzația de foame.
În concluzie să încercați cât posibil să consumați alimente bio, alimente preparat de voi acasă. Evitați glutamatul de sodiu (E621).
11. Aport insuficient de vitamine și minerale:
O alimentație echilibrată este esențială pentru pierderea în greutate și merită să acordați o atenție deosebită consumului de anumite vitamine.

- Cromul stabilizează nivelul zahărului din sânge
- Potasiul stimulează, de asemenea, procesele metabolice și ajută la pierderea în greutate.
- Vitamina E are efecte antiinflamatoare, ajută la scădere colesterolului.
- Vitamina C reduce pofta de mâncare, crește senzația de sațietate.
- Magneziu, unul dintre cele mai importante minerale pentru menținerea sănătății sistemului nervos.
În concluzie, încercați să aveți o alimentație cât mai colorată să introduceți in corp nutrienții necesari pentru o bună funcționalitate a corpului. Puteți opta și la suplimente luând în considerare sfatul medicului.
12. Nu mănânci grăsimi:
Mulți se gândesc, cum să mănânce grăsimi când ei vor să scape de ei! Ai nevoie de grăsimi, dar contează din ce sursă îți acoperi nevoile zilnice.
Ele joacă un rol în procesul de coagulare a sângelui, sunt esențiale pentru funcționarea normală a sistemului nervos și pentru reducerea inflamației.Plus pentru asimiliarea vitaminelor liposolubile (A-, E-, D- și K).

Experții recomandă ca grăsimile să acopere maximum 25-30% din aportul zilnic total de calorii. Cel mai important este aportul potrivite de acid gras omega-3 (acid alfa-linolenic).
Ceea ce ar trebui să evitați cu siguranță sunt grăsimile trans. Se găsesc în multe alimente care conțin grăsimi vegetale hidrogenate, de ex. în fast-food, chipsuri, produse de patiserie. Sper că le evitați implicit.
În concluzie ar trebui să includeți în alimentație următoarele alimente: in, nuci, alune de pădure, rapiță, pește de mare, semințe de chia.
