Cartofii sunt asociați în special cu alimentele prăjite, dăunătoare. Într-adevar, prăjîți în ulei, cartofii conțin 200 de calorii la suta de grame. O suta de grame de cartofi fierți sau copti în cuptor conțin doar 80 de calorii. O diferență evidentă. Combinația de cartofi – carne este greu de digerat (cartofii conțin o cantitate mare de amidon, iar aceasta nu poate fi digerată de aceleași enzime și în aceleași condiții de pH ca și proteinele din carne). De aceea, e indicat să combinăm întotdeauna cartofii cu alte legume. Cartofii sunt foarte sănătoși, bogați în vitamina C, potasiu, magneziu, fibre și antioxidanți.
Beneficii:
- Ajută la controlul tensiunii arteriale
- Reglează tranzitul inteștinal
- Au efect de întinerire, efect antioxidant
- Mențin oasele sănătoase
- Au efect antiinflamator
Cum să mâncam corect cartofi?
Cartofii noi au o cantitate mai mare de apă și sunt mai slabi în carbohidrați, și de preferat să mâncați și coaja lor (conțin fibre). Să le combinam cu legume. Gătirea lor sub 120 ̊, peste 120 ̊ cartofii elimină anumite substanțe toxice (acrilamida).
