Grăsimile sunt macronutrienți necesari pentru bună funcționare a organismului, așa că trebuie să facă parte din dieta noastră (20-30% din totalul de calorii consumate zilnic). Grăsimile reprezintă o sursă de energie, protejează organele vitale (creierul conține 60% grăsimi), ajută la menținerea temperaturii corpului, la absorbția unor vitamine și minerale care sunt liposolubile (vitaminele A, D, K și E).
Un gram de grăsimi conține 9 calorii. Grăsimile care nu sunt folosite imediat sunt convertite în trigliceride (lipide) și depozitate în corp (sub formă de țesut adipos).
Grăsimile săturate „rele”, tind să fie solide la temperatura camerei și ridică nivelul colesterolului „rău” (LDL) „, crescând astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare. Surse de grăsimi săturate: in produse de origine animală, carnea roșie, produse lactate preparate din lapte integral, brânză, unt, ulei de cocos și multe produse din comerț.
Cel mai rău tip de grăsimi din alimentatie sunt grăsimile trans (printr-un proces de hidrogenare). Ele nu au nici un beneficiu pentru sănătate. Surse de grăsimi trans: biscuiţi, îngheţată, conserve, chipsuri, alimente prăjite, foietaje și pizza congelate.
Grăsimile nesăturate „bune”, tind să fie lichide la temperatura camerei, pot scădea nivelul colesterolului „rău”, oferind corpului acizii esențiali grași pe care nu îi poate produce singur. Surse de grăsimi nesăturate (cele mononesăturate și cele polinesăturate -Omega 3,6) care provin din surse vegetale, legume, nuci, semințe, avocado și peștele gras.
Recomand un pumnuleț de nuci / zi la o degustare, sau folosirea semințelor la mic dejun. Seara cu cât posibil să evităm, fiindcă grăsimile încetinesc digestia alimentelor și seara și digestia este mai lentă.
