Acest „super-aliment” este o sursă excelentă de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie.
Iată câteva dintre beneficiile sfeclei:
- Diabetul: stabilizează glicemia.
- Cancerul: conține enzime şi substanţe cu proprietăţi antitumorale, previne și tratează leucemia, cancerul pulmonar, de colon, cel rectal și cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanțe antioxidante.
- Anemia: stimulând procesul de formare a globulelor roșii.
- Varice: Pigmenții din aceasta ajută la menținerea elasticității si a sănătații vaselor de sânge.
- Paradontoza: Consumul și masajul în zona gingiilor ajută la prevenirea și oprirea din evoluție a parodontozei.
- Afecțiuni hepatice: ajută la imbunătățirea metabolismului celular, protejează celulele hepatice și ajută la regenerarea lor.
- Probleme cardiace: datorită conținutului de potasiu și fier, reglează tensiunea arterială și asigură bună funcționare a musculaturii cordului.
- Crește rezistența fizică: potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, crește rezistența la efort și poate prelungi programul de antrenament cu 16%.
- Depresie: betadina prezentă în sfecla roșie reduce stările de depresie și relaxează mintea.
Persoanele predispuse la pietre sau nisip la rinichi, ar trebui să-l consume în mici cantități sau să-l evite. Recomand un pahar pe zii dimineața
