Face parte din familia lipidelor esențiale pentru bună funcționare a organismului. Rolul său este de a crea și menține structura membranelor celulare din corp și în egala măsură, participă la procesul de sinteză al anumitor hormoni. Colesterolul nu se poate dizolva in sânge și este transportat de către lipoproteine. Lipoproteinele sunt de două feluri: cu densitate mică, colesterol LDL (colesterol „rău”) și cu densitate mare colesterol HDL (colesterol „bun”).
Studiile făcute au arătat cum colesterolul „bun” protejează sistemul cardiovascular, în timp ce colesterolul „rău” se depune pe pereții arterelor și poate cauza afecțiuni cardiace. Este foarte important să menținem nivelul de colesterol în parametri normali, printr-o dietă și un stil de viață echilibrat și analize regulate (se instalează în mod asimptomatic).
Valori bune ale colesterolului la adulți:
– Colesterolul total: sub 200 mg/dl
– HDL colesterol: 40 mg/dl sau peste această valoare
– LDL colesterol: sub 100 mg/dl
– Trigliceride: sub 149 mg/dl
Pentru a reduce valorile colesterolului total, este important să reduci colesterolul LDL și trigliceridele. Ficatul produce suficient colesterol pentru a satisface toate nevoile organismului. Orice cantitate de colesterol consumată din alimente și din băuturi reprezintă un exces. Acest surplus de colesterol are o probabilitate mare să se acumuleze în fluxul sangvin.
Recomandări:
- Activitatea fizică te ajută să slăbești și să crești valoarea colesterolului HDL
- Să mănânci mai multe fibre (și să înlocuiești pâinea albă și pastele cu cereale integrale).
- Să mănânci grăsimi sănătoase nesăturate (ulei de măsline, avocado și nucile)
- Să reduci cantitatea de alimente bogate în grăsimi săturate (brânză, laptele integral, carnea roșie bogată în grăsime, alimente semipreparate
- Să te lași de fumat
- Alege gustări sănătoase: fructe și legume
- Mănâncă pește (somon, păstrăv, hering și macrou) și carne de pasăre de curte (fără piele)
- Bea lapte degresat sau înlocuiește laptele cu o variantă de origine vegetală
